A régiós potenciálok határon átnyúló feltérképezése

 

Határon átnyúló kompetencia-hálózat kiépítése és  modell kifejlesztése

 

A FEMCOOP egyik legfontosabb tartalmi eleme a határon átnyúló kompetencia-hálózat kiépítése. Ennek első lépése az iskolák és cégek tájékoztatása a FEMCOOP projektről, meghívása a projektben való részvételre, és az érdeklődést mutató iskolák és cégek kiválasztása a pilottevékenységekhez. Ezen pilottevékenységek kezdetét jelenthetik a határon átnyúló információs rendezvények, amelyek témája a pályaorientáció és a műszaki szakképzési lehetőségek. Ezzel párhuzamosan részletesen is kidolgozásra kerülnek a pilottevékenységek. Ide tartoznak az iskolák és vállalatok közötti kapcsolatok erősítését, a role model (szerep modell/példakép) koncepció érvényesítését, valamint a kifejezetten lányoknak szóló, célcsoport-orientált műszaki szakképzési modulok kidolgozását célzó intézkedések. Ezen munkacsomag eredményei végül egy közös, határon átnyúló konferencia keretében kerülnek összesítésre, amelyre a „nők műszaki munkakörökben” témakörrel foglalkozó összes szereplő meghívást kap.

 

Pilotprojektek megvalósítása Ausztriában és Magyarországon

 

A kifejlesztett partnerségi és oktatási modulok alapján minden partnerrégióban megvalósításra kerülnek konkrét partnerségek iskolák és cégek között. Műszaki munkakörökben dolgozó szakképzett női munkavállalók támogatják a diáklányokat coachként és szerep modellként (role model). Workshopokat szervezünk meghívott gazdasági szakértők részvételével diáklányoknak, tanároknak és a cégek képviselőinek a szakmaválasztás minőségének javítása céljából. Iskolán kívüli tanulás keretében a fiatal lányok műszaki készségeket sajátíthatnak el a kísérleti képzési modulok keretében. Erre a regionális tanműhelyekben kerül sor.

 

A tanulólányok részére 2 tanulmányutat szervezünk (egyet Ausztriába, egyet Magyarországra). A magyar résztvevők osztrák vállalatokat ismerhetnek meg, és fordítva. A modulok keretében a tanulólányok aktívan részt vehetnek határon átnyúló tevékenységekben

 

Kommunikáció és az eredmények terjesztése

          

Copyright IR Styria 2013 - Impressum